Rose

Wat een prachtig boek, Rose van Rosita Steenbeek. Van begin tot eind een boeiend verslag over het leven van haar oma, die als Duitse jodin is opgegroeid en haar volwassen leven grotendeels doorbrengt in het Nederlandse Klaaswaal waar haar man dominee is. Ze ontmoeten elkaar in Duitsland als zij met een nichtje en hij met een broer een bezoek brengen aan Heidelberg. Hij is opslag verliefd, zij even later ook. Ze wachten een jaar met druk heen en weer gestuurde brieven en kaarten en zien elkaar dan opnieuw en nog een jaar later trouwen ze. Zij is dan al overgestapt naar zijn geloof. Geboren in 1905 en gestorven in 1992. Beide oorlogen en de vreselijke tijd voorafgaand aan de 2e wereldoorlog allemaal meegemaakt. Haar vader verlaat het gezin als de kinderen nog jong zijn, Rose is 16, haar moeder zorgt goed voor de beide kinderen, ze zegt geen lelijke dingen over de vader, maar Rose wil niets meer met hem te maken hebben sinds ze een gesprek heeft gehoord tussen de hospita waar ze tijdelijk moeten wonen en haar vader, waaruit blijkt dat die een relatie hebben. Pas op latere leeftijd gaat ze naar hem op zoek, maar hij blijkt dan kort daarvoor te zijn overleden. Op haar sterfbed vertelt ze dat ze hem net heeft ontmoet en hem heeft vergeven.

De moeder komt in Nederland bij het domineesgezin wonen als het voor de joden in Duitsland niet meer te doen is, maar blijft wel Joods. Later zal dat in Nederland ook een probleem blijken. Maar door een ingreep van de vader, waar pas veel later een licht op wordt geworpen door een neef in Amerika, wordt de moeder half Joods verklaard en hoeft ze niet meer onder te duiken. Wel moet daardoor de zoon in Duitse dienst omdat die dan nog maar kwart Jood is.

Ik woon in Numansdorp, het buurdorp van Klaaswaal. Ik ken de namen van sommige mensen omdat ze bekend waren en zijn, of omdat een straat naar ze is vernoemd. Dat maakte het tot een bijzondere ervaring om dit boek te lezen. Ik wist dat niet van tevoren.

Al met al, prachtig geschreven, de moeite waard ook zonder dat je Klaaswaal van dichtbij kent.

(Foto is gemaakt van de iPad, heb het boek alleen digitaal)

Rosenormaal

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s