Gij nu

Ik kreeg dit boek cadeau. Had wel van de schrijfster gehoord, maar niet eerder iets van haar gelezen. Griet op de Beeck schreef met Gij nu haar derde boek. Geen roman, maar vijftien verhalen over verschillende mensen. Elk verhaal staat op zichzelf. Aangegeven op de achterflap wordt dat je toch de verhalen achter elkaar zou moeten lezen en niet los van elkaar. Iets overstijgends zou aan het eind van het boek gevoeld moeten worden. Ik was heel benieuwd naar wat dat iets zou zijn.

Al lezend bedacht is dat het een gevoel zou zijn van triestheid, maar vooral ook van altijd weer nieuwe wegen inslaan omdat het niet anders kan. Alle vijftien personen (Colette en haar man, Dennis, Roger en dochter Sophie, Dolo, Kathleen met al haar mannen, Jason en zijn moeder, Elisabeth en zoon Jack, Chloé in het vliegtuig, Harry en Emma en hun buren, Jessica en haar dode broer, Mia op de vlucht voor haar man, de homo Freddy, het omgekeerde verhaal van de tienerseks, Oscar en de vissen en in het zachte titelverhaal Louise, Frederik en Peter) worden zichtbaar in pijn, last, verdriet, maar ook in het leven gaat door, het had zo moeten zijn, misschien komt er een nieuwe kans.

Verdriet en pijn, soms in de jeugd, soms in het latere leven, soms een groot deel van het leven, soms alleen een erg nare herinnering door een fout als 15 jarige. Herkenbare gebeurtenissen, gelukkig niet allemaal uit mijn eigen leven. Maar vaak wel net schurend aan eigen herinnering als 66 jarige nu, van stappen die achteraf misschien beter niet gezet hadden moeten zijn op die manier. Of pijn door herinneringen waar dan toch niets meer aan te doen is. Prachtige zinnen die je meenemen in ieder verhaal opnieuw.

Mijn credo dat ‘spijt’ geen zin heeft omdat het leven niet opnieuw geleefd kan worden, maar ‘leren’ zin heeft omdat elke dag een nieuwe uitdaging is om geluk te ervaren, voel ik sterk in de afsluiting van een aantal verhalen in dit boeiende boek.

Na Lize Spit en Maartje Wortel is dit het derde boek wat ik in korte tijd heb gelezen van een jonge schrijvende vrouw. Fijn om weer aan het lezen te zijn geslagen!

Gij nu

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s