De hongerende weg.

Een boek, geschreven in 1990 door Ben Okri en in 1992 vertaald in het Nederlands. De schrijver had voor het boek toen al de Booker Prize ontvangen.

Het is vrijwel onmogelijk om een soort samenvatting van het boek te geven. De achterflap geeft niet meer dan een kort stukje waarmee de lezer aan het werk mag gaan. Bijna 500 pagina’s waarbij je voortdurend wordt meegenomen in een mengeling van werkelijke ellende en de geestenwereld waarmee de hoofdpersoon is verbonden. Maar ook humor, warmte, overeind blijven, vechten voor een beetje bestaan.

Wat mij eigenlijk het meest boeit nu ik het boek uit heb is dat na al die jaren naar mijn idee de ellende in Nigeria voor de armen nog net zo triest is als ruim 25 jaar geleden toen het boek werd geschreven. De eeuwige strijd tussen rivaliserende groepen die hongeren naar macht…

Er waren momenten dat ik het boek wilde wegleggen. Zoveel triestheid maar ook zoveel waanzin en betovering, vermoeiend. Maar tegelijkertijd toch ook zo prachtig geschreven dat het tot me nemen van de mooi geformuleerd zinnen bleef aantrekken.

Waarom ben ik er aan begonnen? Een beetje orde scheppen in een overvolle boekenkast en dan ineens bedenken dat ik dat boek nooit heb gelezen. En dan staat er ook nog een naam voorin waarmee duidelijk is dat het niet in deze boekenkast in dit huis hoort, maar een geleend boek is wat nooit is teruggevraagd blijkbaar. Ben blij dat het nog hier was en is er aan toe ben gekomen. Het is een boeiend verhaal over een wereld die niet mijn dagelijkse is. En ik zal proberen het boek bij de rechtmatige eigenaresse terug te (laten) bezorgen.

In dit interview gaat Okri zelf nog in op het boek, het toneelstuk wat blijkbaar naar aanleiding van het boek is gemaakt en een ander boek, In Arcadië, wat ik niet heb gelezen.

DeHongerendeWek Okri

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s