Ma

Als ik een boek uit heb, is de neiging groot door te gaan met lezen. Dat werd het boek Ma van Hugo Borst. Een boek over dementie, over de liefde van een zoon voor zijn moeder, over mantelzorger zijn. Een echte recensie vind je hier.

Het is toegankelijk geschreven en in kleine hoofdstukjes leest het heel gemakkelijk weg. Doordat Alzheimer heel veel voorkomt in de familie van de schrijver, prikt ook de angst voor de eigen toekomst er door zo nu en dan.

Ik heb lange tijd onderwijs gegeven aan toekomstig verpleegkundigen met name over chronisch ziek zijn. Het is wel mooi om te zien dat de uniciteit van de ervaring van de schrijver met het leven van deze moeder, tegelijkertijd de standaard is van de problemen die alle mensen, inclusief verzorgenden, tegenkomen in het omgaan met mensen met de ziekte van Alzheimer. Ik kan me voorstellen dat zo’n met liefde geschreven boek mensen kan helpen om zelf een weg te vinden in het omgaan met deze vreselijke ziekte.

Hier nog de link naar de open brief die Hugo Borst schreef naar aanleiding van het lompe (mijn woorden) gedrag van staatssecretaris en kamerleden met betrekking tot naming en shaming van verpleeghuizen die het niet goed doen volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zij die het beleid maken en toestaan moesten zich diep schamen.

Foto van MacBook dus niet perfect.

Ma

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Ma

  1. Lees het boek in stukjes, want anders vlieg je er zo doorheen. Ik ben over de helft en vind het vooral erg openhartig en daardoor schuurt het soms. Maar de humor seipelt er vaak mooi doorheen. En dementie is een vreselijke aandoening, dat blijkt ook weer uit dit boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s