Anna in kaart gebracht

Uitgegeven bij DasMag. Geschreven door Marek Sindelka. Zie hier een interview met de schrijver. Wat een moeilijk boek. Tenminste, voor mij. Dat heeft vast ook wel te maken met het niet achter elkaar uitlezen. De verbanden tussen de verschillende stukken raakte ik kwijt. Binnen de hoofdstukken staan prachtige dingen. Een beeld van de maatschappij zoals door de schrijver gezien. Mooie zinnen. Boeiende vertellingen. Maar om het geheel ‘in kaart te brengen’ moest ik alles apart op een rij zetten.

De show gaat beginnen; over de entertainer, eeuwige podiumangst, maar wel doorzetten. Hij is een vriend van de schrijver in ‘Onroerend goed’ die niet van verhalen houdt.

De schelp; Sylvie en haar onmogelijke liefde voor Martin en haar zwangerschap. Hierin wordt vooruit gelopen op de geboorte van Ondrej, de latere geliefde van Anna.

Onroerend goed; de schrijver en Anna, is 31, gaan samen naar een huis van de Makelaar, stad, feest. Dit is ook een vriend van de schrijver. In dit hoofdstuk las ik het meest over de kijk op de maatschappij van de schrijver. Boeiend, levensecht en tegelijkertijd met een bizar tintje zo nu en dan.

Een kopie; Andrea en Matej. De sierhaarspeld die Andrea van Matej krijgt wordt gegeven aan een meisje met verdriet over een jongen. Andrea krijgt van het meisje haar telefoonnummer. Dit nummer, geschreven op een pakje sigaretten geeft Andrea aan Matej bij haar afscheid voorgoed met de mededeling een lief sms-je te sturen. Matej denkt dat het het nieuwe nummer van Andrea is. Het meisje is Anna. In ‘Anna in kaart gebracht’ blijkt dat.

De estafette; in de trein, een meisje van rond de 30. Is het Anna? Dat moet haast wel. Degene die het gebeuren beschrijft heb ik niet later of eerder terug gevonden. Het gaat om invloed van mensen op elkaar op een moment wat van belang kan zijn voor later.

Te zwaar geschut; Lenka en Petr, komen hier in beeld. Zij zijn de vrienden die later, ‘Kristalgroei’, met Anna en Ondrej op vakantie zijn in de bergen. Het gaat hier om een beschrijving van reacties op een brullend kind en hoe de vader van dat kind er op reageert. Vast een beeld van de relatie tussen deze twee mensen.

Anna in kaart gebracht; over Anna, haar uiterlijk, haar puber zijn, haar beeld van zichzelf, eerste verkering Milan, dan Matej, toen de architect. Daarmee is Anna op een feest en daar zijn ook Sylvie en Martin, en hun zoon Ondrej met een schelp om zijn nek. Dukla, een rapper treedt op. Aan het eind van het feest gaat Anna achter Ondrej aan en verlaat de architect.

Dukla, Darkov, Salm; over werken in de mijnen. Dit zijn de namen van de mijnen, maar wie is die man? Dat moet de grootvader van Anna zijn. De vader van haar vader. Wel over dat leven, niet direct over Anna wordt hier verteld.

De architect; waarin de architect en een jonge man beiden belangrijk zijn. De architect wordt vervolgd vanwege ongelukken op een bouwplaats waar hij een project leidt. De jongen die architect wil worden, ontmoet een meisje in de trein. Hij gaat naar een vriend, die niet thuis blijkt te zijn. Zij laat al in de trein haar telefoonnummer achter wat hij later belt. De architect vindt zijn vervolgers in zijn huis waarin ook zijn vrouw is, het gaat over ongelukken die gebeurd zijn. Wie is die jongen? Wie is dat meisje uit de trein? De architect ziet iets vaag bekends aan de jongen. Ik heb het niet, ook niet na nog eens en nog eens nalezen, kunnen ontdekken in de volgorde van de geliefden van Anna. Is het de schrijver? Het koffiehuis waar hij wacht zou daarop kunnen wijzen.

Kristalgroei; met haar geliefde Ondrej en de vrienden Lenka en Petr brengt Anna tijd door in de bergen. Ondrej wil een kind, Anna nog niet. Er wordt vooral ingegaan op relatieproblemen. Door een vrijpartij buiten na een ruzie denkt Anna toch zwanger te zijn.

Ook ik vind het net als anderen, een wonderwel knap boek. Maar tegelijkertijd ook een te moeilijk boek, misschien door de fase in mijn leven. Het geduld en de rust opbrengen om zo’n boek te lezen, bleek toch net iets teveel gevraagd. Zie ook deze recensie. Ik heb het tot een einde gebracht, moest om dit stukje te schrijven voortdurend terugbladeren en zoeken naar waar ook al weer over wie iets was gezegd. Dat heb ik dan wel weer met plezier gedaan 🙂.

Anna

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s